Decemberorkanen, også kendt som orkanen ‘Adam’, var en orkan, der ramte Danmark om aftenen d. 3. december 1999. Det er den hidtil værste orkan registreret i Danmark, hvor syv blev dræbt og 800 kvæstet. Bus-, tog- og flydriften blev indstillet, politiet frarådede al unødig udkørsel, og forsikringsbranchen opgjorde skaderne til 13 milliarder kroner. I skovene væltede et voldsomt stort antal træer, og omkring 4 millioner kubikmeter træ gik tabt.

Holbæk Jazzklub afholdt samme aften koncert i Musikhus Elværket. Jeg var formand for klubben dengang, og modtog musikerne om eftermiddagen. Koncerten skulle foregå på Elværkets intimscene på 1. sal, og musikerne brugte nogle timer på at forberede koncerten med opstilling, lydprøve og afprøvning af numre.

Efter opstilling spiste musikerne nedenunder i køkkenafdelingen, og jazzklubben havde dengang (som nu) stor succes med Michael Jurcenoks som chefkok, der til alle arrangementer sørgede for ekstraordinær fin mad til at “varme op på”. Aftenens menu fremgår af gæstebogen, som også viser musikernes begejstring, og bemærkninger, til den stormfulde koncert. For koncerten blev gennemført på en øverste etage af Elværket, hvor vinduer og yderdør rystede og blafrede i stormen. Lyden af orkanen udenfor gav en helt særlig stemning til musikken og Trine-Lise Værings smukke sang. Publikumsantallet var selvfølgelig påvirket af vejret. Det var et overskueligt antal, der udover jazzklubmedarbejderne, var nået frem! Men det blev en dejlig og mindeværdig koncert, og da koncerten sluttede var stormen stadig på sit højeste, så alle måtte blive på Elværket og afvente, hvornår det var forsvarligt at vove sig ud.

Der blev selvfølgelig sendt beroligende beskeder til familie og venner i stor stil. Det viste sig, at Trine-Lise kendte lokale folk, som musikerne kunne overnatte hos, da det blev muligt at komme væk fra Elværket. Der knytter sig den lille særlige historie til aftenen, at Trine-Lise ikke kunne komme hjem til meget lille Oscar, som hun havde efterladt hjemme hos faderen – saxofonisten Fredrik Lundin. Som hun skriver: “en grænseoverskridende oplevelse”

Flemming Højmann Hansen

PS! Den omtalte jazzklub-kok Michael Jurcenoks er nu formand for klubben – og har stadig ansvaret for musikerforplejningen.